OD 16. SEPTEMBRA

DO 24 OKTOBRA

KC PEKARNA

SALON UPORABNIH UMETNOSTI

TKALSKI PREHOD

KULTURNI INKUBATOR

ŠIRI

OBZORJA

24

DELAVNICA MALIJSKE RITMIKE

IN PETJA

Sobota, 24. september 2016, 15:00 – 17:00, park pred hostlom Pekarna,

Ob železnici 16, Maribor

Dijaki, študenti in ostali mladi, ki vas razlika mika, Festival Mladi Maribor in Plesna izba vabita na delavnico malijske ritmike in petja.

 

 

O ritmih …

 

Mali je zahodnoafriška država, znana po glasbi. Uvod, pa tudi globlji vpogled za tiste s predznanjem, nam bosta predstavila odlična malijska glasbenika Massa Joel Diarra in Yero Dicko. Na tolkalih (djembe, afriški bas boben, afriška buča ...) bomo spoznali nekaj ritmov malijskih etnij, ki vsak zase tudi nosi zgodbo prednikov in močno energijo. Za zahodnoafriško ritmiko je značilna poliritmija, ki omogoči tako glasbeniku kot poslušalcu vstop v čisto nova obzorja.

Delavnica je primerna za vse nivoje znanja, saj bosta vodji primerno porazdelila vloge posameznikov. Kdor ima svoje tolkalo ali boben, naj ga prinese seboj.

 

 

O petju ...

 

Velik del malijske glasbe izhaja iz pentatoničnih lestvic, vendar že v samem Maliju obstaja veliko različnih ljudstev in tako tudi glasbenih tradicij. Petje je bilo včasih rezervirano samo za griote, uradne čuvarje narodnega blaga, ki so skozi pesem govorili zgodbe. Na delavnici se bomo naučili nekaj skladb plemena Bambara. Delavnice so primerne za tiste s predznanjem in tudi tiste s samo nekaj posluha. Vodil jih bo Lassine Kone in tudi spremljal na n'goni, afriško lutnjo.

Info:

Organizacija in izvedba: Plesna izba Maribor in MKC Maribor.

 

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki po koncu delavnice so zaželjeni, prijava je obvezna, da bomo lahko pripravili dovolj inštrumentov.

 

Prijave in več INFO: info@plesnaizba.si

 

© 2016 Mladinski kulturni center Maribor

Artwork in izvedba spletnega mesta pixeldose.net